[vc_row][vc_column][vc_column_text]

AURO ulje za njegu drva br. 106
AURO vosak za njegu drva br. 107

 

Nauljene i voskom tretirane površine

Tretman prirodnim uljima i voskovima daje drvenim površinama sjaj te naglašava specifične godove i strukturu drva koja se koristi. Površine su zaštićene i istovremeno otporne na prljavštinu i vodu i imaju antistatički učinak. Za razliku od lakiranih površina, uljem i voskom tretirane površine zadržavaju prozračnost i tako doprinose regulaciji unutarnje klime.

Ovisno o opterećenju nauljenih ili voskom tretiranih površina, u području izravnog kontakta dolazi do mehaničkog trošenja. Veća opterećenja kao npr. na podovima, pultovima i stolovima ranije ili kasnije su vizualno uočljiva. Osim vidljivih oštećenja površinsko trošenje također dovodi do povećane osjetljivosti na tekućine i razne nečistoće. Rezultat su mrlje koje prodiru u drvo i hvataju se za vlakna drveta npr. od crnog vina, kave ili senfa. Stoga je potrebno pravovremeno osvježiti gornji sloj ulja ili voska i izbjeći znakove istrošenosti.

 

Naručite već danas klikom ovdje na našem webshopu!

 

Priprema podloge

Prije tretmana proizvodima za njegu podloga mora biti temeljito očišćena odgovarajućim proizvodima. Za pod je prikladan npr. AURO sredstvo za čišćenje podova (br. 427), za namještaj i druge površine AURO sredstvo za čišćenje boja i lazure (br. 435) ili AURO biljni sapun (br. 411). Osim čišćenja podloge od zaprljanja odstranjuju se i aktivni sastojci drva, koja mogu utjecati na sušenje proizvoda za njegu. Nakon čišćenja podloga se mora dobro osušiti. Ako bi se na dodir osjetilo da je podloga lagano hrapava, preporučuje se lagano fino brušenje. Brušenje finim korundnim papirom ili abrazivnim flisom. Abrazive koji sadrže metal u spoju s drvom ili plutom bi trebalo izbjegavati, jer to može dovesti do neželjenih reakcija boje s drvenim sastojcima ili proizvodima za obradu.

Primjena

Za optimalnu njegu namještaja, ploča ili manjih drvenih predmeta AURO ulje za njegu (106) / vosak za njegu (107) nanijeti na krpu ili spužvu navlaženu vodom, a zatim umjereno i ravnomjerno nanijeti na pripremljenu podlogu. Nakon kratkog vremena (cca. 10 minuta) naneseni proizvod gubi tipični emulzijski, mliječni izgled, a zatim se može polirati ili utrljati. Nakon cca 24 sata vremena sušenja podloga je opteretiva ili se može ići s primjenom drugih proizvoda za njegu ako je potrebno. Za podne površine i prvo tretiranje sredstvo za njegu se nanosi razrijeđeno s vodom u omjeru 1: 1. Smjesa se nanosi na podnu površinu i nakon 15 minuta djelovanja/isparavanja može se polirati, strojno s jednim diskom, sa bijelom ili bež-smeđim padom za poliranje. Nakon tretmana, otprilike 24 sata, na pod se ne smije gaziti niti doći u doticaj s vodom. Nakon sušenja moguće je daljnje tretiranje i zatim se može nanositi kao nerazrijeđen.

Nanošenje materijala i čišćenje

Proizvodi koji sadrže sušivo ulje mogu se samozapaliti zbog sušenja proizvoda, osobito ako su krpe zgužvane. Sve krpe, pads i sl. treba raširiti pojedinačno i sušiti,ne smiju se zgužvati ili stavljati jedno na drugo. Nakon sušenja mogu se odložiti u vreće za smeće. Uređaji za nanošenje (krpe, spužve itd.) koji će se nastavljati upotrebljavati treba isprati vodom sa sapunom, a zatim natapati u toj istoj vodi, sljedeći dan temeljito isprati s toplom vodom i pustiti da se osuši.

Opće informacije

S proizvodima za njegu treba postupati kao i s bojama i lakovima. Za vrijeme obrade pridržavati se odgovarajućih zaštitnih mjera, osigurati dovod svježeg zraka i zaštiti kožu. Proizvodi se skladište u originalnoj ambalaži, na hladnom i suhom mjestu, bez mraza, čuvati dobro zatvoreno i izvan dohvata djece. Izgled i otpornost njegovane površine ovisi o tretmanu, stupanju istrošenosti, pripremi površine i vrsti drva. Sastojci (npr. taninske kiseline u drvu hrasta i kestena) ili penetrirana onečišćenja iz okoliša (masti, sredstva za čišćenje, nikotin) mogu rezultirati dužem sušenju. Zato se preporučuje tretiranje na probnoj površini. Redovito i pravovremena naknadna njega rezultira dobro zaštićenim površinama koje su dugi niz godina optički besprijekorne.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]